Nurcile aflate în descompunere și îngropate în mormintele comune din Danemarca, după ce au fost sacrificate din cauza temerilor privind răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2, ar fi contaminat apa din subteran, a relatat un post de radio local, în timp ce Parlamentul danez a anunțat instituirea unei comisii care va investiga acțiunile luate de Guvern.
Danemarca, cel mai mare exportator de blană de nurcă al lumii, a anunțat luna trecută că va sacrifice până la 15 milioane de nurci după ce o mutație a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită la o fermă, mutație care ar fi putut pune în pericol eficiența viitoarelor vaccinuri.
Nefiind capabile să incinereze un număr atât de mare de animale moarte, autoritățile au îngropate milioane în gropi comune vaste, adânci de 2 metri, într-o zonă militară din vestul Iutlandei. Recent, unele cadavre au început să iasă la suprafață în această zonă, după ce corpurile s-au umplut cu gaze.
Presa daneza a relatat că Parlamentul urmează să declanșeze o anchetă, iar un post de radio local a anunțat că un studiu al agenției de protecție a mediului a concluzionat că apa din subteran din acea zonă ar fi fost contaminată și a îndemnat autoritățile să ia urgent măsuri.
Totodată, Ministerul Alimentelor, Agriculturii și al Pisciculturii a recunoscut că nu poate spune cu certitudine unde și cum au fost aruncate cele 4.700 de tone sau 1,5 milioane de nurci.
„Afirmația poate părea dubioasă, însă nu putem răspunde pentru fiecare nurcă. Din păcate, acesta este adevărul. Este posibil ca mai multe decât am crezut să fi fost îngropate, aceasta este cea mai mare posibilitate momentan”, a spus Rasmus Prehn, ministrul danez al Agriculturii.
Potrivit ministrului, Administrația Veterinară și Alimentară din Danemarca a fost acuzată de aruncarea a 31.000 de tone de nurci măcelărite, echivalentul a 11 milioane de cadavre.
În jur de 10.400 de tone se află în două gropi comune din Holstebro și Karup din vestul țării, în timp ce 14.000 de tone au fost procesate la o centrală folosită de obicei de către industrie blănurilor. Aproximativ 2.300 de tone au fost sau încă așteaptă să fie incinerate, astfel că 4.700 de tone sau 1,5 milioane de cadavre rămân dispărute, potrivit The Guardian.
„Este o problemă ca guvernul nu poate spune unde sunt aceste nurci și cum au fost procesate. Impactul ecologic diferă cu siguranță în funcție de câte tone de nurci au fost îngropate. Cetățenii care locuiesc în apropiere de gropile comune au dreptul să știe cât de multe sunt îngropate acolo”, a declarat Ulla Tørnæs, un oficial din opoziție al partidului liberal.
Danemarca va omorî toate nurcile din ferme din cauza infecțiilor cu coronavirus
Un studiu recent susține că SARS-CoV-2 a fost transmis între nurci și oameni
Motivul pentru care aproape 100.000 de nurci vor fi sacrificate în Spania